Spumante is de Italiaanse naam voor mousserende wijn met een flesdruk van 2,5 tot 4,5 atmosfeer. Frizzante is tevens mousserende wijn maar met een flesdruk tot 2,5 atmosfeer. De verplichte namen op de etiketten van deze Italiaanse producten zijn Frizzante of Spumante.
Prosecco wordt bijna uitsluitend gemaakt van Glera druiven. In sommige gevallen worden kleine hoeveelheden van andere druiven (bijvoorbeeld Verdiso, Chardonnay, etc.) toegevoegd om het product iets meer body te geven. Prosecco die uitsluitend van Glera-druiven wordt gemaakt, is logischerwijs het meest correct. De druiven worden voornamelijk geteeld in de regio Veneto en deels in Friuli Venezia Giulia. Prosecco DOC mag alleen zo worden genoemd als het hele productieproces plaatsvindt in de regio Veneto of een deel van Friuli, dat wil zeggen van het telen van de druiven tot het bottelen. Er zijn verschillende soorten Prosecco DOC, afhankelijk van waar het wordt geproduceerd: DOC Treviso, DOC Veneto, DOC Asolo, DOC Piave, enzovoort.
Het belangrijkste verschil is dat het Spumante geen DOC of DOCG is en dus alleen Spumante mag worden genoemd. Prosecco mag prosecco heten als het de territoriale certificering van DOC- of DOCG-productie heeft, in het laatste geval in een veel beperkter gebied. Spumante kan ook met andere druiven worden geproduceerd, maar blijft een generieke Spumante. Als de wijn is gemaakt van Glera-druiven en de hele productie plaatsvindt in Veneto en/of een deel van Friuli, mag hij Prosecco DOC worden genoemd.
Voor Prosecco DOC of DOCG heeft de fles altijd een garantieband, in Nederland heet dit een banderol. Dit is een zegel op de fles met de woorden DOC of DOCG. Dit garandeert de gecontroleerde kwaliteit en het gebied van herkomst. Als dit niet gebeurt, of als de productie of botteling buiten Veneto en een deel van Friuli plaatsvindt, dan mag het geen Prosecco meer heten maar Spumante. Als ook Spumante wordt gemaakt van 100% Glera-druiven, maar niet in DOC-gecertificeerd gebied, is de kwaliteit van de wijn vrijwel gelijk aan die van Prosecco.
De kosten van de overheidscontrole en de aankoop van de garantieband zijn hoog. Dit heeft invloed op de prijs van de fles. Daarom kan er gemakkelijk een groot prijsverschil zijn tussen twee flessen van hetzelfde product.
De afkorting DOC betekent Denominazione di Origine Controllata ofwel de zekerheid dat de wijn volledig binnen het wijngebied is geteeld en geproduceerd. De afkorting DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita staat voor de hoogste gradatie. Eén van de verschillen is dan o.a. dat het sap van de druif van de allerhoogste kwaliteit is. Dit bereikt men door zacht en kort te persen. Dat beperkt de opbrengst maar verhoogd de kwaliteit alsmede de prijs.
Een Spumante is niet per definitie van mindere kwaliteit. Er zijn ook wijnen, zoals die van Divine Ignis, die met de grootste zorg gemaakt worden maar waarbij men niet kiest voor de DOC of DOCG procedure vanwege de hoge kosten. De fles zou daardoor simpelweg te duur worden.
Veneto is een van de 20 regio’s van Italië en ligt in het noordoosten. Elke regio bestaat uit een aantal provincies. Veneto heeft de volgende provincies: Belluno, Padua, Rovigo, Treviso, Venetië, Verona en Vicenza. De hoofdstad van Veneto is Venetië.
Behalve in Veneto kan Prosecco (alleen DOC) ook worden geproduceerd in een deel van de regio Friuli-Venezia Giulia. Deze regio ligt naast Veneto, is het meest noordoostelijke deel van Italië en grenst aan Oostenrijk en Slovenië.
De Prosecco/Spumante uit Friuli wordt gemaakt van de Ribolla Gialla druif.
Na de oogst worden de druiven ontdaan van hun ‘steeltjes’ en vervolgens geperst. Het resultaat van deze persing wordt most genoemd. Afhankelijk van het type persing, licht of sterk, verandert de kwaliteit van het product: hoe minder de druiven worden geperst, hoe hoger de kwaliteit van het eindproduct. Nadat de most heeft gerust, gaat het gisten en wordt het wijn. Vervolgens worden er gisten en suikers toegevoegd, die een tweede mousserende gisting starten in een autoclaaf (een roestvrijstalen druktank). Tijdens dit proces, dat minstens 20 tot 30 dagen duurt, ontstaan de bubbels. Een minimale rijpingstijd van minstens 30 dagen is nodig om een goede Spumante of Prosecco te verkrijgen. In de tussentijd en na het hele proces wordt de wijn gefilterd en gebotteld.
De hoeveelheid restsuiker bepaalt of de wijn Dry (zachter), Extra Dry, Brut of Extra Brut (extreem droog) is.
Frizzante wordt op dezelfde manier geproduceerd als Spumante, maar over een veel kortere periode en met minder gist/suiker. Frizzante rijpt korter, wordt aan minder druk blootgesteld en heeft minder fijne belletjes. Frizzante is daarom goedkoper om te produceren en dit wordt meestal weerspiegeld in de prijs van de fles in de winkel.
Er zijn flessen te koop met de Prosecco Frizzante band en het etiket. Op deze manier is een Frizzante iets goedkoper dan een Spumante en kan hij, gezien de lagere druk in atmosferen, ook worden gebotteld met een flushdop in plaats van een paddenstoeldop.
Perlage zijn de belletjes in wijn. Een goede mousserende wijn heeft veel kleine belletjes.
De aanduidingen hebben te maken met de hoeveelheid restsuiker in de wijn.
– Een Dry bevat tussen 17 en 32 gram restsuiker (per liter)
– Een Extra Dry bevat tussen de 12 en 17 gram restsuiker (per liter)
– Een Brut bevat van tussen de 6 en 12 gram restsuiker (per liter)
In volgorde dus, droog, extra droog en ‘heel erg’ droog.
Ja. De wijn heeft natuurlijk niets met dieren te maken, maar veel producenten gebruiken geconcentreerde of gerectificeerde most om het alcoholgehalte te verhogen. In dit geval zijn er resten van albumine, caseïne, vislijm en beenderlijm. Aan Divine Ignis wijnen is alleen suiker toegevoegd om het alcoholgehalte aan te passen, dus er is geen derivaat van dierlijke oorsprong. Ook wordt de wijn via een membraam gefilterd zonder toevoeging van eiwitten. Daarom vind je dit logo op het etiket achterop de fles.
Om te beginnen, wijn bevat alcohol dus drink met mate. Prosecco en Spumante bevatten ongeveer 11% alcohol en daarmee een aantal procenten minder dan een stille wijn. Daarnaast bevat het minder calorieën dan stille wijn.
De wijnen van Divine Ignis zijn gemaakt van dezelfde druif die voor Prosecco gebruikt wordt, de Glera druif. De Divine Ignis Cuvée (de witte variant) is gemaakt van 100% Glera druif. De Divine Ignis Rosé is gemaakt van 80% Glera en 20% Raboso. Die laatste zorgt voor de prachtige kleur en fruitige smaak en afdronk.
Divine Ignis betekent vrij vertaald ‘Goddelijk Vuur’.
De witte Spumante van Divine Ignis heet Primo Fuoco, het eerste vuur. De rosé heet Fuoco Segreto, het geheime vuur.
Op het etiket van de Divine Ignis wijnen zie je kleurrijke takken. Daaraan zit een verhaal verbonden. Op deze link lees je het verhaal
Heel vaak zie je dat Prosecco wordt gedronken uit de ranke, lange champagneglazen. Helaas, je doet jezelf tekort. Champagneglazen zijn vaak recht en het nadeel daarvan is dat de bubbels snel verdwijnen waardoor het lijkt alsof de wijn ‘dood’ is. Bovendien…je neus past er nauwelijks in om te kunnen ruiken. Het beste glas om te gebruiken is een wijnglas in een tulpvorm (ongeveer 260ml) waarbij de bovenkant dus weer taps toeloopt. De bubbels blijven dan beter hangen en je kan de wijn goed ruiken.
Je schenkt een lekker glas in, lekker veel bubbels en zelfs een beetje schuim. Tot zover alles goed maar dan verdwijnen de bubbels en lijkt de wijn ‘dood’ te slaan. Wat is er aan de hand? De wijn is niet ‘dood’ want als je een slok neemt voel je de bubbels weer over de tong gaan. Wat er wel aan de hand is? Het klinkt misschien raar, maar het glas is te schoon. Als het glas in de vaatwasser gereinigd is, is het oppervlak zo glad dat de bubbels meteen naar boven glijden en verdwijnen. Dus doe je glas niet in de vaatwasser maar was het met de hand af en drogen met een theedoek.
Andere vragen?
Mousserende Italiaanse wijnen zijn niet zomaar een drankje. Het wordt ook niet voor niets zoveel gedronken door de Italianen. Misschien heb je nog meer vragen die hier niet behandeld zijn. Stuur gerust een berichtje en we beantwoorden ze graag.